Утре стартува Самитот ЕУ - Западен балкан

Се очекува прашањето за проширувањето значително да ги преокупира лидерите на ЕУ на самито

1714923
Утре стартува Самитот ЕУ - Западен балкан

 

Самитот на ЕУ-Западен Балкан ќе се одржи утре во Брдо, Словенија.

Утре во Брдо, Словенија, под претседателство на привремениот претседавач Словенија ќе се одржи Самитот на Европската унија (ЕУ)-Западен Балкан.

Администрацијата на ЕУ, на самитот, има за цел да ги развие односите со Западен Балкан, на кои придава стратешко значење.

Самитот ќе се фокусира на прашања како што се безбедноста, инвестициите и проширувањето меѓу ЕУ и земјите од Западен Балкан - Албанија, Босна и Херцеговина, Србија, Црна Гора и Северна Македонија.

Лидерите на ЕУ на самитот, се очекува да го потврдат „Планот за економија и инвестиции“ на ЕУ во износ од 30 милијарди евра за Западен Балкан во следните 7 години. 9 милијарди евра од оваа сума се планира да се донираат од фондот на ЕУ. На самитот исто така ќе се дискутира и за трошоците за роаминг во GSM мрежите помеѓу земјите на ЕУ и Западен Балкан.

Се очекува прашањето за проширувањето значително да ги преокупира лидерите на ЕУ на самитот. Меѓудругото се наведува дека Словенија во својство на земја привремен претседавач со ЕУ во завршната декларација сака да стави израз за преземање важни чекори во проширувањето до 2030 година, но тоа наидува на приговори, особено од Бугарија.Слични вести