Албанија може да испрати 5 илјади шофери за Анлгија

Албанските граѓани се подготвени да го решат овој проблем, со цел да го исполнат својот долг на благодарност кон британскиот домаќин

1714421
Албанија може да испрати 5 илјади шофери за Анлгија

Албанија соопшти дека нејзините граѓани се подготвени да работат бесплатно за поддршка на Обединетото Кралство, кое се соочува со кризата со горивото.

Албанскиот амбасадор во Лондон, Кирјако Кирко, изнесе предлог за поддршка на кризата со гориво во Англија.

Според веста на британскиот весник Гардијан, Кирјако рече дека илјадници албански државјани во Обединетото Кралство можат да работат бесплатно, „Ако вашата влада сака, можеме брзо да ставиме 5 илјади сигурни возачи“.

Осврнувајќи се на интервенцијата на НАТО на Косово во 1999 година за спасување стотици Албанци, Кирјарко рече дека албанските граѓани се подготвени да го решат овој проблем, со цел да го исполнат својот долг на благодарност кон британскиот домаќин.

Во соопштението на британската влада, беше наведено дека 300 странци кои ќе заминат во земјата, со привремена работна виза можат да работат како „возачи на возила со тешки горива“.

Поради недостаток на возачи на тешки товарни возила по Брегзит (излез на Велика Британија од Европската унија (ЕУ)) и епидемија на нов тип коронавирус (Ковид-19), во последните недели во земјата имаше проблеми во испораката на гориво до бензинските пумпи.

Додека пред бензинските пумпи се формираа долги редици, беше забележано дека и полиците за сува храна како месо, свеж зеленчук, овошје и тестенини во маркетите останаа празни.Слични вести