Затегнатост помеѓу Србија и Косово околу српските регистарски таблички

Косовската Влада соопшти дека согласно постигнатиот договор во 2011 година се кренати од употреба старите регистарски таблички со српски ознаки

1709827
Затегнатост помеѓу Србија и Косово околу српските регистарски таблички

Откако косовските власти не дозволија на териториите на земјата да влегуваат возила со српски регистарски таблички дојде до затегнатост помеѓу Србија и Косово.

Косовската полиција од почетокот на неделата не го дозволува влезот во земјата за возилата со српски регистарски таблички.

Косовската Влада соопшти дека согласно постигнатиот договор во 2011 година се кренати од употреба старите регистарски таблички со српски ознаки.

Заклучно со 15 септември е забранет влезот во земјата за возилата со регистарски таблички на Србија, односно за возилата на чии регистарски таблички нема да се наоѓа ознаката „РКС“ како ознака, амблем на Република Косово.

Косовскиот премиер Албин Курти, истакнувајќи дека одлуката не е наменета за Србите во Косово, рече: „Нашата цел не е провокација или нестабилност. Сѐ што е направено е според законот. Ние само ја спроведуваме неопходноста од истечениот договор.“

Косовскиот премиер Албин Курти истакна дека одлуката не се однесува на Србите во Косово и го рече следното: „Нашата цел не е провокација или нестабилност. Сѐ што е направено е според законот. Ние само го применуваме она што е неопходно поради рокот на истекување на еден договор.“

Претседателот на Србија Александар Вучиќ покажа реакција поради испраќањето на сили на косовската специјална полиција на граничните премини за контролирање на регистарските таблички и доделувањето на привремени косовски регистарски таблички за возилата со српски регистарски таблички кои влегуваат во Косово.

Велејќи дека Приштина го прекршува секој договор на чело со Договорот од Брисел, Вучиќ воедно рече дека за оваа состојба разговарал и со високиот претставник на Европската унија (ЕУ) за надворешни работи и безбедносна политика Жозеп Борел.

По присутната затегнатост помеѓу Србија и Косово, изјава пристигна и од Борел кој во врска со прашањето го рече следното: „Европската унија (ЕУ) и земјите членки ги повикуваат Косово и Србија да покажат почит кон сите обврски коишто произлегуваат од дијалогот и веднаш без задоцнување да ги исполнат овие свои обврски.“

Жозеп Борел упати повик да се избегнува од можни провокации по растечката затегнатост во северниот дел на Косово.

 Слични вести