Шест предлози од Татар за решение на Кипарското прашање

Суштината на предлогот на кипарските Турци е признавање на суверена еднаквост и еднаков меѓународен статус својствен на народот на кипарските Турци

1630566
Шест предлози од Татар за решение на Кипарското прашање

Претседателот на Турската Република Северен Кипар (ТРСК) Ерсин Татар, пред генералниот секретар на Обединетите нации (ОН) Антонио Гутереш на неофицијалната кипарска конференција што се одржа во Жеенева, Швајцарија го претстави предлогот од 6 точки за трајно решение на Кипар.

Предлогот презентиран од претседателот Татар со наслов „Предлогот на кипарските Турци за одржлив договор“ ги содржеше следниве изјави:

„Суштината на предлогот на кипарските Турци е признавање на суверена еднаквост и еднаков меѓународен статус својствен на народот на кипарските Турци, и на овој начин може да се воспостави однос на соработка меѓу двете постојни држави на Кипар. Тоа ќе го отвори патот за одржување реални и одржливи преговори кои ќе бидат фокусирани за постигнување решение и кој ќе се заснова на определен временски рок“.

Во предлогот беше истакнато дека „Ккипарските Турци, ги имаат сите својствени одлики на држава, ги има истите права и статус што ги има Кипарско грчката страна што ги користи во моментов“.

Во предлогот, беше подвлечено дека состаноците во Женева се историска можност за преземање неопходни чекори не само за да се отстрани големата неправда што продолжува да се врши врз Кипарските Турци, туку и да се отстранат основните причини за неуспехот на патот до одржливо решение.

Во предлогот на кипарските Турци беше наведено дека се има за цел да се воспостави соработка ориентирана врска меѓу двете држави на Кипар, заснована на еднаквост на суверенитетот и еднаков меѓународен статус.

За релевантни јазици:

Во предлогот од 6 точки доставен до Гутереш, беше нагласено дека односот за соработка треба да се заснова на следниве принципи и регулативи:

1. Генералниот секретар ќе преземе иницијатива Советот за безбедност да донесе резолуција со која се гарантира еднаков меѓународен статус и суверена еднаквост на двете страни. Таквата одлука ќе формира нова основа за воспоставување на соработка меѓу двете постојни држави.

2- Откако ќе се обезбеди еднаков меѓународен статус и суверена еднаквост на двете страни со горенаведениот аранжман, тие ќе започнат со периодични преговори фокусирани кон резултати и со цел да се создаде заемно прифатлив договор за соработка под покровителство на генералниот секретар на ОН.

3- Преговорите ќе се фокусираат на идните односи меѓу двете независни држави, како што се прашањата кои се однесуваат на имотот, безбедноста и регулацијата на границата, како и односите со ЕУ.

4- Преговорите ќе бидат поддржани од Турција, Грција и Велика Британија, како и од ЕУ како набљудувачи каде што ќе биде соодветно.

5- Во контекст на кој било договор, двете држави меѓусебно ќе се признаваат едни со други, трите држави гарант тоа ќе го поддржат.

6. Секој договор постигнат како резултат на овие преговори се доставува на одобрување на истовремени референдуми во двете држави одделно.

Конференцијата, која продолжува во Канцеларијата на ОН во Geneенева, ќе заврши денес.Слични вести