Партијата ГЕРБ во Бугарија не можеше да формира влада

Даниел Митов, мандаторот за премиер на партијата Граѓани за европски развој на Бугарија (ГЕРБ), не можеше да добие доволна поддршка од парламентот

1627041
Партијата ГЕРБ во Бугарија не можеше да формира влада

 

Даниел Митов, мандаторот за премиер на партијата Граѓани за европски развој на Бугарија (ГЕРБ) кој беше назначен да ја формир новата влада во Бугарија, му ја врати мандаторската функција на претседателот Румен Радев, бидејќи не можеше да добие доволна поддршка од парламентот.

Митов, еден од поранешните министри за надворешни работи, го посети претседателот Радев и изјави дека нацрт-кабинетот што го подготвија и покрај нивните напори, не добија поддршка од парламентот.

„Се обидовме да воспоставиме дијалог за да најдеме поддршка за нашиот јасен и отворен кабинет. За жал, другите сили во парламентот, кои зазедоа груб и неодговорен став со прикажување на политичка грубост, не не поддржа“ рече Митов.

Премиерот Бојко Борисов на 15 април поднесе оставка на кабинетот и лична оставка.

Борисов, кој е и претседател на ГЕРБ, на 20 април, поранешниот министер за надворешни работи Митов го номинираше за мандатор за премиер за формирање кабинет на неговата партија, која имаше најголем број пратеници на последните избори што се одржаа на 4 април во земјата.

Но претставниците на другите 5 политички партии во парламентот објавија дека нема да поддржат кабинетот што ќе го формира партијата ГЕРБ и дека нема да влезат во дијалог со Митов.

Новиот кабинет мора да има поддршка од најмалку 121 од 240 пратеници на гласањето на доверба.Слични вести