Претседателот на ТРСК Татар: Во Женева на неформалната конференција за Кипар ќе одиме посилни

Претседателот на Турската Република Северен Кипар Ерсин Татар истакна дека со растечката сила на Турција во регионот и поддршката што и ја дава на Турската Република Северен Кипар (ТРСК) ќе одат посилни во Женева (за неформалната конференција за Кипар)

1623552
Претседателот на ТРСК Татар: Во Женева на неформалната конференција за Кипар ќе одиме посилни

Претседателот на Турската Република Северен Кипар (ТРСК) Ерсин Татар преку интернет учествуваше на онлајн средбата на тема "Стратешката визија на Турската Република Северен Кипар (ТРСК)" во организација на Здружението за економски односи Евроазија (ЕКО Евроазија). 

Претседателот Татар истакна дека со растечката сила на Турција во регионот и поддршката што ја дава на Турската Република Северен Кипар (ТРСК) ќе одат посилни во Женева (на неформалната конференција за Кипар).

Во врска со неформалната конференција за Кипар што ќе се одржи на 27-29 април во формат 5+1 под водство на Обединетите нации (ОН) и со учество на гаранторските земји (Турција, Грција и Велика Британија) и страните на Кипар и ОН, Ерсин Татар нагласи дека во Женева ќе заминат со нова визија којашто содржи соработка на основа на суверена еднаквост на две држави и дека тоа претставува значаен чекор. 

Велејќи "Со растечката сила на Турција и поддршката што ја дава на Турската Република Северен Кипар (ТРСК) во Женева ќе одиме посилни во точката на носење понапред на нашата држава", Татар појасни дека веќе не е можно да се врати на преговори на основа на федерација коишто завршија со напуштање на масата во Кран Монтана од страна на Кипарско-грчкиот дел и напомена дека напорите во правец на формирање федерација се потрошени. 

Претседателот на Турската Република Северен Кипар (ТРСК) Ерсин Татар додаде дека во новата визија којашто се потпира на соработка помеѓу две суверени еднакви држави, предвидува работење на двете држави во соработка во бројни сфери како што се водата, природниот гас, криминалните случаи и електричната енергија.

 Слични вести