Турција и Србија со волја за развивање на соработката на полето на културата

Министерката за култура и информации на Србија Маја Гојковиќ се состана со амбасадорот на Турција во Белград Танжу Билгич Турција и Србија со волја за развивање на соработката во културата

1585837
Турција и Србија со волја за развивање на соработката на полето на културата

Министерката за култура и информации Маја Гојковиќ се состана со амбасадорот на Турција во Белград Танжу Билгич. 

На средбата беше разговарано за заедничкото културно наследство на двете земји и притоа министерката Гојковиќ истакна дека посакуваат да ја развијат соработката со Турција на полето на културата.

Според објавеното писмено соопштение од Министерството за култура и информации на Србија, министрркара Гојковиќ и амбасадорот на Турција во Белград привлекувајќи внимание на значењето на заштитата на заедничкото културно наследство, разговараа за конкретните проекти за реставрација од османлискиот период меѓу кои и џамијата Бајракли во Белград.

На средбата беше подвлечено дека политичките односи помеѓу двете земји се крајно добро и развиени, а воедно беше нагласено дека показател за овие добри односи е и редовното состанување на претседателот на Турција Реџеп Тајјип Ердоган и српскиот претседател Александар Вучиќ. 

Српската министерка за култура и информации Маја Гојковиќ истакна дека посакуваат да ја развијат соработка со Турција на полето на културата и дека во тие рамки освен соработката помеѓу институциите имаат за цел да ги зајакнат односите и по прашањето на кинематографијата и аудио и визуелните продукции.

 Слични вести