Вчера министерот Бектеши престојуваше во посета на Турција

На меѓуделегациската средба беа разменети мислења за трговските и економските односи помеѓу Турција и Северна Македонија, како и можностите за продлабочување на истите

1579797
Вчера министерот Бектеши престојуваше во посета на Турција

 

Министерката за трговија на Турција Рухсар Пекџан оствари средба со министерот за економија на Република Северна Македонија, Крешник Бектеши, кој престојуваше во посета на Турција и одржа средби со високи претставници.

На меѓуделегациската средба што се одржа во Министерството за трговија во Анкара, беа разменети мислења за трговските и економските односи помеѓу Турција и Северна Македонија, како и можностите за продлабочување на истите.

На состанокот беше донесена одлука за започнување на преговорите за ажурирање на Договорот за слободна трговија помеѓу двете земји, што е во сила од 2001 година и дава значаен придонес во трговските односи, како и за проширување на истиот договор со цел во него да биде вклучен и услужниот сектор.

Страните на состанокот се осврнаа и на можностите за унапредување на соработката меѓу двете земји, а беше упатен и апел за зголемување на инвестициите.

Во тие рамки беше постигната согласност во најкраток можен рок во текот на годината да се одржи состанокот на Мешовитата економска комисија, како и форум за инвестиции во првата половина на оваа година.

Од друга страна, беа разгледани можностите за поголемо учество на турските фирми во енергетските проекти во Северна Македонија.Слични вести