Пофалби од Грција на сметка на Турција

Заменик гувернерот на регионот Јужен Егеј во Грција Јоанис Флеварис: "„Турција има голема армија, земја со светски углед, истовремено е голема и моќна земја“

1565204
Пофалби од Грција на сметка на Турција

 

Заменик гувернерот на регионот Јужен Егеј во Грција Јоанис Флеварис рече дека Турција е земја со голем углед, голема и моќна земја ширум светот.

Флеварис во написот за грчкото издание Димократики направи ја проценка на турската надворешна политика.

Турција има голема армија, земја со светски углед, истовремено е голема и моќна земја подвлече Јоанис Флеварис и додаде:

„Турција скоро 20 години, се управува од страна на претседателот Реџеп Таип Ердоган, самоуверен и лидер кој има големи планови. Заменик гувернерот на регионот Јужен Егеј рече дека Турција, во рамките на „Сината татковина“, планира да доминира во Источниот Медитеран која е важна област.

Турција со договорот што го потпиша со Либија ги поремети рамнотежите, рече Јоанис Флеварис потенцирајќи:

„Турција во Источен Медитеран делува како регионална сила и не се повлекува наспроти Соединетите Американски Држави (САД), Европската унија (ЕУ), Русија, Египет, Израел, Франција и Саудиска Арабија.Слични вести