Јужен Кипар предизвикува пречки за вакцините против Ковид-19 кои ќе се испратат на ТРСК

Претседателот на ТРСК Ерсин Татар е во соработка со владата за набавка на вакцини, што е меѓу неопходните мерки за заштита на јавното здравје и граѓаните

1564097
Јужен Кипар предизвикува пречки за вакцините против Ковид-19 кои ќе се испратат на ТРСК

Портпаролот на Претседателството на Турската Република Северен Кипар (ТРСК) Берна Челик Догрујол ја обвини администрацијата на кипарските Грци за предизвикување бирократски пречки во снабдувањето со нови видови вакцини за коронавирус (Ковид-19) коишто Европската унија (ЕУ) ќе им ги испраќа на кипарските Турци. Портпаролката Догрујол во писмената изјава рече дека претседателот на ТРСК Ерсин Татар е во соработка со владата за набавка на вакцини, што е меѓу неопходните мерки за заштита на јавното здравје и граѓаните. Во рамките на напорите против епидемијата Ковид-19, која го погоди целиот свет, претседателот Татар внимателно ги следи тековните процеси.

Наведувајќи дека делот од вакцините наменет за Кипарските Турци којшто се планира да се испрати преку ЕУ и на ТРСК да се пренесе преку Би-комуналниот здравствен комитет основан под покровителство на Обединетите нации (ОН) и Министерството за здравство на ТРСК, Догрујол рече:

„Во сегашната фаза, изворот на потешкотиите во снабдувањето со вакцини е тоа што администрацијата на кипарските Грци продолжува да создава бирократски тешкотии што го спречуваат снабдувањето со вакцини. Преземени се неопходните иницијативи за да се осигура дека вакцините испратени од ЕУ ќе бидат доставени до Кипарските Турци

Осврнувајќи се на фактот дека Бикомуналниот комитет за здравство кој функционира под претседателство на ОН, Догрујол рече дека претседателот Татар од ОН побарал да ги преземе потребните чекори за што е можно поскоро доставување на вакцините во ТРСК. Ја повикуваме администрацијата на кипарските Грци да дејствува претпазливо, да ги остави настрана доминантниот менталитет и политички амбиции и да се однесува со пристап кој дава приоритет на здравјето на луѓето“.Слични вести