Еварист Бартоло: Случувањата во Источниот Медитеран располагаат со потенцијал да влијаат и на другите региони

Министерот за надворешни работи на Малта Еварист Бартоло изјави во Атина дека случувањата во Источниот Медитеран располагаат со потенцијал да влијаат и на другите региони во светот

1486609
Еварист Бартоло: Случувањата во Источниот Медитеран располагаат со потенцијал да влијаат и на другите региони

Министерот за надворешни работи на Малта Еварист Бартоло во Атина се состана со грчкиот министер за надворешни работи Никос Дендиас со кого потоа одржаа и заедничка прес конференција.

Овде, малтешкиот министер Бартоло истакна дека случувањата во Источниот Медитеран располагаат со потенцијал да влијаат и на другите региони во светот.

Еварист Бартоло напомена дека растечката тензија во Источниот Медитеран треба да се реши по пат на дијалог и го рече следното: „Знам дека компромисите се болни, меѓутоа доколку се применува опцијата на воен судир тогаш ситуацијата ќе биде многу поболна.“

Подвлекувајќи дека Малта „е на страната на решавање на недоразбирањата по мирољубиви патишта“, Бартоло го нагласи значењето за неговата земја на Конвенцијата на Обединетите нации за поморско право.

Министерот за надворешни работи на Малта Еварист Бартоло привлече внимание дека случувањата во Источниот Медитеран располагаат со потенцијал да влијаат и на другите региони во светот и го подвлече следното: „Знам дека компромисите се болни, меѓутоа доколку се применува опцијата на воен судир тогаш ситуацијата ќе биде многу поболна.“Слични вести