МАТУСИТЕБ со писмо до Заев поради „незастапеноста на турската заедница во владиниот кабинет“

МАТУСИТЕБ: Фактот дека Турците не се застапени на министерско ниво во владата на оваа мултирелигиозна, мултикултурна и мултиетничка земја предизвикува појава на чувства на исклученост и дискриминација кај турската заедница во Република Северна Македонија

1480106
МАТУСИТЕБ со писмо до Заев поради „незастапеноста на турската заедница во владиниот кабинет“

Сојузот на турски невладини организации во Република Северна Македонија (МАТУСИТЕБ) во отворено писмо до претседателот на Социјалдемократскиот сојуз на Македонија (СДСМ) и мандатар за состав на новата Влада истакна незадоволство поради фактот што ниту еден припадник на турската етничка заедница не е на списокот со имињата на министрите кои ќе бидат дел од Владата.

„Фактот дека Турците не се застапени на министерско ниво во владата на оваа мултирелигиозна, мултикултурна и мултиетничка земја предизвикува појава на чувства на исклученост и дискриминација кај турската заедница во Република Северна Македонија", се вели во отвореното писмо на МАТУСИТЕБ упатено до Заев.

Во писмото се наведува дека Турците во Република Северна Македонија имаат силна врска со оваа земја и се еден од најважните основни елементи на оваа држава.

„Затоа, турското општество отсекогаш придонесувало за економски развој на земјата, јакнење на социјалната структура, збогатување на културата и обезбедување стабилност и духот на единство што им требаше на државата и нацијата во критичните периоди. Покрај тоа, при преземањето екстремно вредни чекори на меѓународната сцена, како што се членството во НАТО и процесот на интеграција во ЕУ, кои се од големо значење за Северна Македонија,Турци кои живеат во ова земја не се двоумеа да направат најдобро и вистинско нешто за нашата земја", стои во писмото.

Се додава дека во период кога Северна Макдонија станува членка на НАТО и се приближува кон членството во Европската унија (ЕУ), се очекува земјата да ги прифати вредностите на овој сојуз и унијата, како и да ги исполни условите за членство.

„Сепак, фактот дека на Турците не им биле дадени своите уставни права на потребното ниво за време на процесот на членство во ЕУ на нашата земја и дека турскиот министер нема да биде во идната влада, создава длабока загриженост дека ситуацијата ќе се влоши", пишува во писмото на МАТУСИТЕБ до Заев и се додава:

„Ова несомнено ќе ја засени позитивната атмосфера на членството во НАТО и процесот на членство во ЕУ. Покрај тоа, додека проектот „Едно општество" кој претходно беше инициран од Владата на СДСМ, насочен кон заедничка иднина наместо етнички тензии и поставен како цел во процесот на пристапување во ЕУ, се очекува да биде гласот на малцинствата, денес изработи политика што ги исклучува Турците и другите немнозински етнички заедници во кабинетот, откривајќи голема криза на искреност."

„Овој став му наштети на духот на принципот на „правична застапеност“ во Охридскиот рамковен договор, кој гарантира политичка стабилност во Северна Македонија на правна основа. Фактот дека и Турците и сите други немнозински етнички заедници, кои не се вклучени во владиниот список на владата, се подложени на неправда и всушност ова открива голема противречност. Во пресрет на членството во ЕУ, Турците се соочија со овој став што ги исклучува сите немнозински етнички заедници, додека чекаа тенденција да ги добијат своите права и да имаат поголема демократија", се вели во писмото.

Според МАТУСИТЕБ, „за прв пат на Турците во Северна Македонија, кои отсекогаш ја преземаа улогата „мост„ и секогаш имаат конструктивна улога во односите помеѓу Република Северна Македонија и Република Турција, која е првата земја што ја призна независноста на Република Македонија, не се вклучени во владиниот кабинет."

„Ние како Сојуз на турските невладини организации во Македонија – МАТУСИТЕБ, најголема, најорганизирана и најинклузивна институција на Турската заедница од областа на граѓанското општество, Се надеваме дека ќе ја разгледате оваа одлука пред да формирате влада, да ги земете предвид нашите чувствителности и грижи што ги споменавме погоре и да преземете соодветни активности за релевантните прашања", се заклучува во писмото на МАТУСИТЕБ. (Агенција Анадолија-АА)Слични вести