Ципрас: „Договорот со Египет е опасна работа“

За изнаоѓање решение на прашањето има потреба од национална дипломатија и одбранбени стратегии.

1473201
Ципрас: „Договорот со Египет е опасна работа“

Лидерот на главната опозицона партија „Сириза“ во Грција и поранешен премиер Алексис Ципрас рече дека договорот за определување на поморските овластувања којшто го постигна Атина со Египет претставува опасност за земјата.

Во написот за весникот „Ефсин“ кој е познат со блискоста кон неговата шартија, Ципрас направи проценка на случувањата во Источниот Медитеран.

Алексис Ципрас во коментарот истакна дека договорот за определување на поморските овластувања којшто го постигна Атина со Египет претставува опасност за земјата. За изнаоѓање решение на прашањето има потреба од национална дипломатија и одбранбени стратегии.

Официјална Атина, на 9 јуни постигна екслузивен економски договор со Италија, на 7 август со Египет.

Министерството за надворешни работи во врска со екслузивниот економски договор меѓу Грција и Египет го објави следното соопштение:

„Наводниот договор за ограничување на помроските овластувања за кој беше истакнато дека е потпишан меѓу страните, нема никакво значење за Турција, бидејќи истиот за нас не важи. Овој наш став, отворено и јасно ќе биде изнесен како на терен така и на маса.“Слични вести