Ковчезите со посмртните останки на девет жртви на геноцидот пренесени во Мусала во Поточари

Ковчезите со посмртните останки на девет жртви од геноцидот вчера се пренесени на раце од поранешната фабрика за акумулатори до Мусала во Поточари кадешто денеска ќе бидат погребани

1453116
Ковчезите со посмртните останки на девет жртви на геноцидот пренесени во Мусала во Поточари

Од кругот на поранешната Фабрика за акумулатори во Поточари вчера во вечерните часови до просторот на Мусалата во Меморијалниот центар Сребреница-Поточари изнесени се ковчезите со посмртните останки на девет идентификувани жртви од геноцидот во Сребреница.

Ковчезите со посмртните останки на сребреничките жртви на раце до Мусалата ги пренесоа членовите на семејствата на убиените Сребреничани, комшиите и пријателите.

Ковчезите со остатоци од жртвите се пренесени во Мусалата на гробиштата на Меморијалниот центар, каде што денеска ќе се изврши погребна молитва (џеназе намаз) и погребување.

Вчера вечер беа изучувани довата-хатма и тевхид за душите на девет жртви на геноцидот извршен врз Бошњаците од Сребреница, заштитената зона на Обединетите нации, во јули 1995 година.

Оваа година на 25. годишнина од геноцидот во Сребреница на гробиштата на Меморијалниот центар ќе бидат закопани девет жртви.

Салко Ибишевиќ е најмладата жртва која оваа година ќе биде погребана во гробиштата на Меморијалниот центар. Имал само 23 години кога е убиен. Неговите посмртни останки се пронајдени во секундарната масовна гробница Липље, во општина Зворник во 2001 година.

Највозрасната жртва која ќе биде погребана е Хасан Пезиќ од местото Пустоше кај Власеница. Тој имал 70 години кога е убиен, а исчезнал во 1995 година, на подрачјето на Козлук. Неговото тело е ексхумирано од масовна гробница во Козлук 1999 година.

Во Меморијалниот центар „Поточари“ оваа година ќе бидат погребани: Сеад (Хусо) Хасановиќ, роден во 1971 година во Кривача; Алија (Бекто) Суљиќ, роден во 1969 година во Познановиќи; Хасан (Алија) Пезиќ, роден во 1925 година во местото Пустоше; Хасиб (Шабан) Хасановиќ, роден во 1970 година во Слатина; Зухдија (Суљо) Авдагиќ, роден во 1947 година во Нова Касаба; Бајро (Рамо) Салиховиќ роден во 1943 година во Волјавица; Ибрахим (Хамид) Зукановиќ, роден во 1941 година; Салко (Ахмо) Ибишевиќ, роден во 1972 година во Љубовија и Кемал (Хусеин) Мусиќ, роден во 1968 година во Глогов. (Агенција Анадолија-АА)Слични вести