Чавушоглу остро реагираше на казнувањето на муфтијата на искече во Грција

Замислете во една земја членка на ЕУ, избраниот муфтија се казнува со казна затвор поради тоа што го одржал клањање на еден џеназе намаз

1367503
Чавушоглу остро реагираше на казнувањето на муфтијата на искече во Грција

Министерот за надворешни работи Мевљут Чавушоглу остро реагираше на одлуката за казнување со казна затвор од 4 месеци на Ахмет Мете, избраниот муфтија на градот Искече (Ксанти) во Грција поради наводно „узурпирање на функцијата“.

Чавушоглу во објавата преку профилот на твитер истакна:

„Замислете во една земја членка на ЕУ, избраниот муфтија се казнува со казна затвор поради тоа што го одржал клањање на еден џеназе намаз. Во која земја во светот некој свештени, рабин или некој друг верски човек бил лишен од оваа верска обврска? Ваква узурпација не е видена ниту во најлошите режими во светот.“

Министерот за правда Абдулхамит Ѓул во објавата преку профилот на твитер исто така остро го осуди казнувањето на избраниот муфтија Ахмет Мете со казна затвор.

Ѓул во објавата истакна:

„Казнувањето на Ахмет Мете, избраниот муфтија на градот Искече само поради тоа што ја одржал должноста за клањање на џеназе намазот претставува конкретен пример за неправдата на која се изложени Турците во Западна Тракија. Остро го осудувам грчкото правосудство и очекуваме што поскоро да се окончаат прекршувањата на верската слободата на совеста во Грција. “

Апелациониот суд на Солун, Ахмет Мете избраниот муфтија на Искече поради „узурпација на функцијата“ и одржување на џеназе намаз на еден граѓанин го осуди на казна затвор од 4 месеци со можност за одложување на извршувањето на казната.

Судот во врска со Еркан Азизогли, имамот на Ѓокчепинар кому му беше судено за истото обвинение донесе ослободителна пресуда.

Во случај во рок од три години муфтијата Мете изврши слично дело, ќе биде спроведена казната затвор.

Верските лидери, муфтиите и членовите на управните одбори на вакафите  на муслиманско-турското малцинство во Западна Тракија во Грција се определуваат со изменување од страна на државата.

Турското малцинство се противи на оваа имплементација и бара на функција да се именува муфтија кои самите го избрале.Слични вести