Чавушоглу му честита на Салих Мурат кој стана нов претседател на Уставниот суд на Северна Македонија

Министерот за надворешни работи Мевлут Чавушоглу го побара по телефон Салих Мурат и му честита за изборот за претседател на Уставниот суд на Република Северна Македонија

1298987
Чавушоглу му честита на Салих Мурат кој стана нов претседател на Уставниот суд на Северна Македонија

Министерот за надворешни работи Мевлут Чавушоглу му честита на судијата Салих Мурат, припадник на турската заедница во Северна Македонија, кој е избран за претседател на Уставниот суд на Република Северна Македонија.

Чавушоглу го побара по телефон Салих Мурат кој е избран за претседател на Уставниот суд на Северна Македонија и му честита и му посака успех во оваа значајна функција. 

Салих Мурат, припадник на турската заедница во Северна Македонија, е роден во 1966 година во селото Врапчиште, Гостиварско.

Во 1991 година дипломира на Правниот факултет на Универзитетот во Белград.

Салих Мурат се наоѓа и меѓу основачите на Сојузот на турските граѓански организации на Македонија. 

Од 2005 до 2012 година работеше како адвокат во Гостивар, а во 2012 година стана член на Уставниот суд на Северна Македонија.

Салих Мурат беше прв припадник на турската заедница во Северна Македонија кој беше избран за член на Уставниот суд, а сега стана и  прв Турчин кој ќе ја извршува функцијата претседател на Уставниот суд.Слични вести