Шарец: „Треба да бидеме свесни дека секогаш треба да бидеме во дијалог со Турција“

ЕУ треба да изнајде колективно решение на мигрантското прашање

1286207
Шарец: „Треба да бидеме свесни дека секогаш треба да бидеме во дијалог со Турција“

Словенскиот премиер Марјан Шарец во врска со евентуалниот нов бран на миграции рече:

„Многу е значајно дека треба да бидеме свесни дека секогаш треба да бидеме во дијалог со Турција.“

Во рамките на посетата на Република Северна Македонија и средбите во Скопје, словенскиот премиер Шарец одржа средба со македонскиот премиер Зоран Заев. Веднаш по средбата двајцата премиери одржаа заедничка прес конференција.

На едно прашање во врска со тоа „Дали во случај Турција да ги отвори границите за бегалците, ќе дојде до нова бегалска криза?“ Шарец одговори дека најправичен приод во врска со прашањето е дипломатијата.

„Секогаш треба да бидеме многу внимателни, многу е значајно да бидеме свесни дека секогаш треба да бидеме во дијалог со Турција. Секој дијалог, без оглед на тоа што постепено може да биде на многу ниско ниво, е многу подобар од никаков дијалог. Сигурен сум дека и во иднина ќе изнајдеме сили за ефикасно решавање на кризите со бегалците“.

Словенскиот премиер Шарец во продолжение подвлече дека „ЕУ треба да изнајде колективно решение на мигрантското прашање и дека земјите членки досега прашањето го решија по сопствени патишта“.Слични вести