ЕУ ги потпиша договорите со Албанија и Северна Република Македонија за борба против тероризмот

Договорите беа потпишани во рамките на Заедничкиот акционен план за борба против тероризмот меѓу ЕУ и регионалните земји

1284926
ЕУ ги потпиша договорите со Албанија и Северна Република Македонија за борба против тероризмот

Договорите кои беа потпишани во Брисел, во името на ЕУ ги потпиша Димитрис Аврамопулос, еврокомесар за миграции, внатрешни работи и граѓанство, во името на Албанија министерот за внатрешни работи Сандер Лешај, во името на Република Северна Македонија Оливер Спасовски.

Договорите кои беа потпишани во рамките на Заедничкиот акционен план за борба против тероризмот меѓу ЕУ и регионалните земји, покрај тоа што ќе ги определи приоритетните полиња на активности, исто така ќе го отвори патот на стекнување со помош од Унијата.

Согласно договорот, страните меѓусебно ќе можат да разменуваат информации.

По свеченото потпишување на договорот, Аврамопулос за печатот рече дека ЕУ првпат од Западниот Балкан потпишува договори за борба против тероризмот со Албанија и Северна Македонија.

Аврамопулос подвлече дека согласно договорите планираат да ја зајакнат соработката во сферата на враќањето на странските терористички борци кои содржат насилства и екстремности, борбата против финансирањето на тероризмот и перењето пари.Слични вести