13 обвинети поради обид за државен удар во Црна Гора казнети со вкупно 69 години и 3 месеци затвор

Судот ги прогласи за виновни сите 13 обвинети лица во случајот за обид за државен удар на денот на парламентарните избори во Црна Гора на 16 октомври 2016 година и им изрече вкупно 69 години 3 месеци затвор

13 обвинети поради обид за државен удар во Црна Гора казнети со вкупно 69 години и 3 месеци затвор

На 13 обвинети кои беа прогласени за виновни во случајот за обид за државен удар на денот на парламентарните избори во Црна Гора во октомври 2016 година им се изречени вкупно 69 години 3 месеци казни затвор.

Високиот суд во главниот град Подгорица на опозициските лидери Андрија Мандиќ и Милан Кнежевиќ им изрече затворски казни од по 5 години, а руските државјани Едуард Шишмаков и Владимир Попов ги осуди на 15 и 12 години затвор.

Поранешниот командант на жандармеријата во Србија Братислав Дикиќ е осуден на 8 години затвор, додека Предраг Богичевиќ и Немања Ристиќ се осудени на 7 години затвор.

Државјаните на Србија Србољуб Џорџевиќ и Милан Душиќ добија по 1 година и 6 месеци затвор. Бранка Милиќ која се наоѓа во бегство во Амбасадата на Србија во Подгорица е осудена на 3 години затвор, Драган Максиќ е осуден на една година и 9 месеци, а Кристина Христиќ доби 1 година затвор.

Црногорскиот државјанин Михаило Чаѓеновиќ е осуден на 1 година и 6 месеци затвор.

Судијата од чија страна беше прочитана пресудата нагласи дека овој обид за државен удар беше извршен за спречување на членството на Црна Гора во НАТО и истакна дека сите обвинети во случајот беа прогласени за виновни.

Обидот за државен удар во Црна Гора

Група лица меѓу кои се наоѓаа и државјани на Србија и Русија планираа на 16 октомври 2016 година на денот кога ќе беа одржани парламентарни избори во Црна Гора да го уапсат тогашниот премиер Мило Џукановиќ и да извршат државен удар. Лицата ноќта пред денот на изборите беа приведени од страна на полициските екипи.

Беше соопштено дека лицата за кои станува збор биле против членството на Црна Гора во НАТО и беше истакнато дека на денот на изборите планирале да реализираат терористички акции и да извршат државен удар во Собранието. 

Изборите ги доби партијата на Мило Џукановиќ и Црна Гора во 2017 година официјално стана членка на НАТО.Слични вести