Босна и Херцеговина нова дестинација на бегалците

Претходно некои имами кои на бегалците со цел да ги заштитат од студената зима им дозволуваа да се засолнуваат во џамиите, во последно време со порастот не бројот на бегалците се забележува дека голем број лица и установи се мобилизираа да им помогнат

912046
Босна и Херцеговина нова дестинација на бегалците

Босна и Херцеговина стана нова дестинација за бегалците од Блискоисточните земји кои се принудени да бегаат од војните и судирите во своите земји и сакаат да подобар живот. Поради тоа Босна и Херцеговина стана нова дестинација на бегалците на патот за подобар живот кои што сакаат да пристигнат во западноевропските земји.

По затворањето на линијата Грција, Македонија, Србија, Хрватска која на 9 март 2016 која е позната и како Балканска рута, бегалците кои по илегални патишта напредуваат кон западноевропските земји, во последно време како алтернативен пат се насочија кон Босна и Херцеговина.

Бегалците кои се насочија кон градовите на границата на Босна И Херцеговина со Хрватска, во последно време се почесто почнаа да се појавуваат и по улиците на Сараево.

Претходно некои имами кои на бегалците со цел да ги заштитат од студената зима им дозволуваа да се засолнуваат во џамиите, во последно време со порастот не бројот на бегалците се забележува дека голем број лица и установи се мобилизираа да им помогнат.

Елвир Каралиќ од Хуманитарната организација „помози.ба“ која делува во Босна и Херцеговина истакна дека се мобилизирале да им помогнат на бегалците чиј број во последно време во Сараево многу се зголеми, поради недоволните места во центрите за бегалци, за оние кои што престојуваат под отворено небо, почнале да собираат храна и облека.Слични вести