Прекинато рочиштето за изрекување на пресудата на Слободан Праљак

Жалбениот совет ја ратификуваше претходно донесената казна затвор од 20 години на командантот на базата на ХВО генералот Слободан Праљак

857737
Прекинато рочиштето за изрекување на пресудата на Слободан Праљак

По изрекувањето на казната затвор, поранешниот хрватски генерал наводно испил отров.

На жалбеното рочиштето на предметот „Прлиќ и другите“ што се води пред Меѓународниот кривичен суд за поранешна Југославија во Хаг, судот го прекина рочиштето на кое беше изречена 20 годишна казна затвор на поранешниот хрватски генерал Слободан Праљак под изговор дека испил отров.

Денес се одржа жалбеното рочиште на предметот чија пресуда беше донесена во 2013 година, а според која хрватските воени и политички претставници поради воените злосторства во војната во Босна и Херцеговина беа осудени на 111 години казна затвор.

Жалбениот совет на Меѓународниот кривичен суд за поранешна Југославија, на наводниот премиер на Хрватската Република Херцег-Босна (ХР-ХБ) и претседател на Хрватскиот совет за одбрана (ХВО) Јадранко Прлиќ му изрече казна затвор од 25 години, додека на министерот за одбрана на ХР-ХБ Бруно Стојиќ казна затвор од 20 години.

Жалбениот совет ја ратификуваше претходно донесената казна затвор од 20 години на командантот на базата на ХВО генералот Слободан Праљак.

Но веднаш по објавувањето на одлуката, Праљак кој гласно рече дека не ја прифаќа високата казна, од снимката можеше да се види како да пие отров.

Жалбениот совет по тврдењето дека Праљак испил отров, го прекина рочиштето.Слични вести