Пензионерите во Грција штрајкуваа против одбивањата на платите

Санкциите во Грција предизвика намалување на приходите на пензионерите за 40 насто

819405
Пензионерите во Грција штрајкуваа против одбивањата на платите

Околу 1500 пензионери кои се собраа на Плоштадот Коѕиас во Атина маршираа кон зградата на Министерството за труд и социјална безбедност.

Пензионерите на штрајкот го бранеа ставот дека одбивањата се „нечовечни“ и носеа плакати на кои пишуваше „Го ограбувате народот“ и „Одложете ги меморандумите“.

По средбата на делегацијата на пензионерите со висок претставник на Министерството, заврши штрајкот.

Санкциите кои беа преземени како последица на политиката на стегање на ременот која се спроведува во Грција поради финансиската криза, предизвика намалување на приходите на пензионерите за 40 насто.

Според вчерашниот буџет за 2018 година кој беше доставен до Собранието, се планира намалување на буџетот за пензионерите во споредба со претходната година.Слични вести