Новиот претседател на Бугарија ќе биде избран во вториот круг на гласање

Радев и Цачева ќе се натпреваруваат на вториот круг на изборите што ќе се одржи на 13 ноември недела

606488
Новиот претседател на Бугарија ќе биде избран во вториот круг на гласање

Централната изборна комисија на Бугарија ги објави конечните резултати од првиот круг на гласањето за избор на новиот претседател.

Според соопштението, најмногу гласови 25,43 насто освои кандидатот на Бугарската социјалистичка партија (БСП) поранешен командант на воздушните сили Румен Радев. Кандидатот на владејачката партија Граѓани за европски развој на Бугарија (ГЕРБ), актуелниот претседател на собранието Цецка Цачева освои 21,96 насто од гласовите.

Радев и Цачева ќе се натпреваруваат на вториот круг на изборите што ќе се одржи на 13 ноември недела.

Ко-претседателот на Патриотскиот фронт (ПФ) формиран од редовите на екстремните десничари и левичари како и националистичките сили и потпретседател на собранието на Бугарија Красимир Каракачанов освои 14,96 насто од гласовите и се најде на трето место, додека независниот кандидат Веселин Марешки со 11,17 насто се најде на четврто место.

Референдумот кој се одржа заедно со претседателските избори, поради недоволен кворум беше неважечки.

На референдумот се гласаше за следните точки. Пратениците да се избираат независно од избирачките списоци на партиите, дали гласањето да биде задолжително и да се намали државната помош на политичките партии.Слични вести