Два американски борбени авиони привремено ќе ја поддржат воздушната одбрана на Бугарија

Бугарија и самата може да го брани својот воздушен простор

558603
Два американски борбени авиони привремено ќе ја поддржат воздушната одбрана на Бугарија

Бугарскиот министер за одбрана Николај Ненчев кој го изнесе тврдењето дека руските борбени авиони честопати се приближуваат кон воздушниот простор на земјата, рече дека два американски борбени авиони привремено ќе ја поддржат воздушната одбрана на Бугарија.

Во рамките на соработката на двете земји под покровителство на НАТО, два американски авиони од 9 до 16 септември ќе дадат поддршка на бугарските МиГ29 кои се на задача, рече министерот Ненчев и додаде дека поддршката ќе се реализира со одобрение од страна на нашата влада, додека трошоците ќе бидат намирени од страна на САД. Бугарија нема да сноси никакви трошоци.

Бугарскиот министер Ненчев меѓудругото истакна дека и Бугарија самата може да го брани својот воздушен простор, потсетувајќи дека во рамките на воената соработка со Полска, за одржување на бугарските МиГ29 биле потрошени 30 милиони евра.Слични вести