Илјадници во Скопје излегоа на протест против Уставниот суд

Собраните граѓани извикуваа слогани против уставниот суд

451721
Илјадници во Скопје излегоа на протест против Уставниот суд

На протестот кој се одржа на повикот на некои граѓански иницијативи и невладини организации со поддршка на главната опозициона партија Социјалдемократски сојуз на Македонија (СДСМ), граѓаните реагираа на одлуката на претседателот на републиката за амнестија на лицата кои биле вмешани во изборни нерегуларности и некои други кривични дела.

Групата граѓани која се собра пред зградата на Владата извикуваа слогани против уставниот суд и маршираа до зградата на Собранието на Македонија.

На протестот учествуваа и граѓаните кои го поддржуваат Уставниот суд. Безбедносните сили презедоа широки мерки за безбедност со цел да ги спречат евентуалните судири меѓу двете страни.Слични вести