Во Унгарија 9 бегалци осудени на казна поради насилство

Во интервенцијата на безбедносните сили во инцидентот што избувна минатиот месец во бегалскиот камп, бегалците кои применија сила врз безбедносните сили беа обвинети за првостепен насилство

431092
Во Унгарија 9 бегалци осудени на казна поради насилство

Во Унгарија 9 бегалци осудени на казна поради насилство врз јавните службеници

Според веста на унгарската новинска агенција, во интервенцијата на безбедносните сили во инцидентот што избувна минатиот месец во бегалскиот камп, бегалците кои применија сила врз безбедносните сили беа обвинети за првостепен насилство.

Осум бегалци беа осудени на казна затвор од по 1 и пол година до две години, а исто така им беше забранет влез во Унгарија за три години. На еден бегалец му беше изречена забрана три години влез во Унгарија. Во врска со инцидентот уште шест бегалци чекаат да бидат изведени пред суд.

Во соопштението што беше објавено од страна на јавното обвинителство во врска со инцидентот што избувна во кампот Кискунхалас беше истакнато дека во рамките на интервенцијата на полицијата во кавгата меѓу двајца Ирачани, која сакаше да ги изврши должноста, 15 бегалци почнаа да удираат во бодликавата жица и да ја нишаат. Безбедносните сили во интервенцијата употребија солзавец поради што бегалците возвратија со чакал и камења.Слични вести