Во Козлук во БиХ откриена нова масовна гробница

Во рамките на ископувањата во масовната гробница во Козлук се очекува да се пронајдат и утврдат остатоците на околу 200 жртви

362747
Во Козлук во БиХ откриена нова масовна гробница

Во подрачјето Козлук во источна Босна и Херцеговина откриена уште една нова масовна гробница

Продолжуваат ископувањата на масовните гробници во Сребреница каде што пред 20 години од страна на Србите беа убиенистотици Бошњаци Муслимани.

Во ископувањата учествуваат и претставници на Меѓународниот суд за воени злосторства со седиште во Хаг.

Во периодот од 1992 до 1995 година на војната во Босна, Армијата на Република Српска во Сребреница извршија геноцид над 8 илјади муслимани меѓу кои имаше жени и деца и сите ги погреба во масовни гробници.

Околу илјада лица кои пред 20 беа убиени во Сребреница сеуште се водат за исчезнати.

Во подрачјето Козлук во источна Босна и Херцеговина беше откриена нова масовна гробница во која беа погребани стотици Бошњаци муслимани кои беа убиени од страна на Србите.

Продолжуваат ископувањата во гробницата во која беа откриени остатоците на голем број жртви.

Поради пренесувањето на различните видови на телата по масакрот, ископувањата продолжуваат во неколку различни места.

Во рамките на ископувањата во масовната гробница во Козлук се очекува да се пронајдат и утврдат остатоците на околу 200 жртви.

Во ископувањата, освен претставници на Јавното обвинителство на Босна и Херцеговина учествуваат и претставници на Меѓународниот суд за воени злосторства со седиште во Хаг.

Според информациите, откриените податоци ќе се употребат како доказни материјали на судењата во Хаг.


Тагови:

Слични вести