Нема согласност на состанокот на ОБСЕ

На состанокот претежно беа разменети мислења во врска со кризата во Украина, борбата против тероризмот и бегалската криза

358814
Нема согласност на состанокот на ОБСЕ

На состанокот на Организацијата за безбедност и соработка на Европа (ОБСЕ) не беше постигната согласност во сите прашања, но може да се каже дека помина успешно.

На состанокот на ОБСЕ во Белград, што се одржа под покровителство на привремениот претседавач со организацијата Србија, претежно беа разменети мислења во врска со кризата во Украина, борбата против тероризмот и бегалската криза.

Сите учесници на состанокот постигнаа компромис за преземање поактивна и поефикасна улога во однос на наведените три теми на ОБСЕ.

Земјите учеснички исто така усвоија одлука за преземање заеднички активности во борбата против тероризмот, илегалната трговија со дроги и опојни средства и екстремизмот, младите и безбедноста.

Србија на 31 декември привременото претседателствување со ОБСЕ ќе и ја предаде на Германија. Србија ќе продолжи со влијателната улога во Тројката во својство на поранешен претседавач.

На Министерскиот состанок на ОБСЕ учествуваше и министерот за надворешни работи Мевљут Чавушоглу заедно со министрите за надворешни работи на 44 земји и делегации на 57 земји членки на ОБСЕ. По Самитот на независните земји во 1989 година во Белград, Србија за најголемата организација на ОБСЕ потроши околу 3 милиони евра.


Тагови:

Слични вести