Условен договор за Грција

Министрите за финансии на еврозоната и Грција се договорија за предлог договор за продолжување на финансиската помош на Атина

226228
Условен договор за Грција

Предлог договорот треба да биде претставен на состанокот на сите министри за финансии на еврозоната. Брисел бара од Грција да достави список со сите реформи кои планира да ги реализира.

Грчкиот министер за финансии Јанис Варофакис изјави дека договорот овозможува еластичност на буџетскиот суфицит што ќе значи спас од политиките на стегање на ременот.

Германскиот министер за финансии Волфганг Шаубле се закани дека се додека успешно не се реализира финансиската програма, на Грција нема да и се плати ништо.

Грција за возврат на 4 месечно пролонгирање на реализацијата на финансиската програма најдоцна до понеделник ќе треба да го достави списокот со реформи до тројката.

Со предлог договорот Грција воедно се спаси од проблемот на обезбедување свежи пари.

 


Тагови:

Слични вести