47 години од мировната операција на Турција на Кипар, на 20 јули 1974 година

Денеска се одбележуваат 47 години од реализацијата на Мировната операција на Кипар од страна на Турција, на 20 јули 1974 година

1677590
47 години од мировната операција на Турција на Кипар, на 20 јули 1974 година

Денеска е 20 јули 2021 година...

Денеска се одбележуваат 47 години од реализацијата на Мировната операција на Кипар од страна на Турција на денешен ден, на 20 јули во 1974 година

Кипар за време на власта на Велика Британија беше со градба составена од две заедници, со две религии. Кипарските Грци кои од 1931 година се обидуваа да се стекнат со независност од Велика Британија, посакаа островот да го приклучат, односно присоединат со Грција.

Откако беше дојдено до 1974 година, Турција која согласно меѓународните договори располага со право на гаранторска земја, за спречување на нападите насочени против турското население изврши истоварување на островот.

Со реализација на Мировната операција на Кипар на 20 јули 1974 година приближно половината од островот беше ослободен од страна на турската армија.

Почнувајќи од тој датум е влезено во период на мир. Работите за обединување на двете страни на островот со две заедници продолжуваат и денеска.

Ќе продолжиме да стоиме покрај кипарските Турци чија безбедност и постоење се загарантирани со реализацијата на Мировната операција на Кипар на 20 јули 1974 година, пред точно  47 години.Слични вести