На денешен ден 30.12.

На денешен ден 1517 година од страна на султанот Селим Први познат и како Јавуз Султан Селим беше освоен градот Ерусалим

1554336
На денешен ден 30.12.

 

На денешен ден 1517 година од страна на султанот Селим Први познат и како Јавуз Султан Селим беше освоен градот Ерусалим кој од страна на трите световни (монотеистички) религии се смета за свет град. На тој начин започна 400 годишниот период на „Спокојство и мир“ кој траеше се до 1917 година.

 

1916... Во Алексеевскиот дворец Јусупов на реката Мојка во Санкт Петербур од страна на руските благородници беше убиен Григориј Јефимовиќ Распутин за кој се тврдеше дека бил под заштита на руското царско семејство.

 

2006... По американската окупација на Ирак, беше обесен поранешниот ирачки претседател Садам Хусеин кој беше фатен во близината на родниот град Тикрит. Садам Хусеин  од страна на судот беше осуден на смртна казна поради смртта на 142 лица во масакрот Дуџеил.

 

 

 Слични вести