На денешен ден 29.12.

На денешен ден 1967 година беше основана „Кипарска турска управа“

1553597
На денешен ден 29.12.

 

На денешен ден 1967 година, по нападите на „Крвавиот Божиќ“, под претседателство на д-р Фазил Ќучук беше основана „Кипарска турска управа“.

 

1995... Кризата Кардак која што започна со насукувањето на турскиот брод Фиген Акат, официјална Анкара, на Грција и даде дипломатска нота дека карпсетото возвишение Кардак  припаѓа на Турција. Грција со контра-нота што ја даде на 10 јануари 1996 година, го изнесе тврдењето дека Кардак припаѓа на Грција поради што меѓу двете земји почнаа да дуваат ветришта на војната.

 

 Слични вести