На денешен ден 28.12.

На денешен ден 1895 година, за прв пат пред публиката во Париз беа прикажани првите филмови кои ги снимија браќата Лумиер

1552994
На денешен ден 28.12.

 

На денешен ден 1895 година, за прв пат пред публиката во Париз беа прикажани првите филмови кои ги снимија браќата Лумиер, „Пристигање на воз на станицата во Ла Сиоат, Бебешки оброк, Налбант“. Парижаните покажаа голем интерес на прикажувањето на првите кинематографски филмови.

 

1908... Земјотрес со јачина од 7,1 степен го погоди градот Месина на островот Сицилија. Околу 80 илјади луѓе ги загубија своите животи во земјотресот, кој беше забележан како најголем земјотрес во Европа до тој датум.

 

2004... На 68-годишна возраст умре американската писателка Сузан Зонтаг, која е автор на многу дела како „Тунел на смртта“ и „Вљубеникот во вулканот“.

 

 

 

 Слични вести