На денешен ден 24.12.

На денешен ден 1865 година, по граѓанската војна во САД, се формираше „Кју Клукс Клан“

1551059
На денешен ден 24.12.

 

На денешен ден 1865 година, по граѓанската војна во САД, офицерите на конфедеративната армија кои беа на страната на продолжување на ропството во градот Пуласки, во државата Тенеси формираа социјален клуб наречен „Кју Клукс Клан“. Клубот наскоро стана центар на расистите во САД.

 

1963... Цел на нападите на „Крвавиот Божиќ“ на вооружените кипарски Грци, беше и семејството на мајорот Нихат Илхан, кој беше на задача во Лефкоша (Никозија). Сопругата на мајорот Илхан, Мурувет Илхан и нивните деца Мурат, Кутси и Хакан, од страна на кипарско грчките терористи беа убиени во када во нивниот дом.

 

1979... Започна инвазијата на Советскиот Сојуз на Авганистан. Како резултат на 10-годишниот отпор на муџахедините, советските војници во 1989 година беа принудени да се повлечат од Авганистан.

 

 

 

 Слични вести