На денешен ден 20.12.

На денешен ден 1915 година, со повлекувањето на Сојузничките сили беше потврдена победата на Турската војска на Чанаккале

1549404
На денешен ден 20.12.

 

 

На денешен ден 1915 година, Британско-Анзачките сили кои не можеа да ја поминат турската војска на Чанаккале, се повлекоа од позициите на Анафарталар и Арибурну. Со повлекувањето на Сојузничките сили на 9 јануари 1916 и од подрачјето Седулбахир, беше потврдена победата на Турската војска на Чанаккале.

 

1942... Земјотрес со јачина од 7,0 степени си погоди подрачјата Ербаа и Никсар кај Токат. Во земјотресот беа оштетени илјадници згради, а загинаа приближно 3 илјади луѓе.

 

1987... патничкиот брод „Дона Паз“ во близината на филипинскиот остров Миндоро се судри со еден танкер. Во експлозијата и пожарот што избувна по несреќата загинаа над 3.000 луѓе.

 

1989... САД со 25 илјади војници изврши интервенција на Панама и го собори диктаторот Мануел Нориега.

 Слични вести