На денешен ден 18.12.

На денешен ден 1865 година, по завршувањето на Граѓанската војна во Америка, официјално заврши периодот на ропството

1547789
На денешен ден 18.12.

 

На денешен ден 1865 година, по завршувањето на Граѓанската војна во Америка, официјално заврши периодот на ропството. Од федералните закони на земјата беа извадени сите регулативи и прописи со кои се уредуваше ропството.

 

1996... Во Перу, милитантите на Тупак Амару извршија упад во јапонската амбасада во главниот град Лима. 14-те милитанти кои 4 месеци зедоа 70 лица како заложници во амбасадата, беа убиени како резултат на операција на безбедносните сили на Перу.

 

2002... Во атентатот кој беше извршен пред куќата во која живееше од страна на непознати сторители загина Доц. Д-р Неџип Хаблемитоглу кој од страна на западните организации беше познат по истражувањата за разузнавачките организации кои се против Турција.

 

2016... Почина американскиот продуцент и аниматор Џозеф Барбера, познат по цртаните филмови „Камено доба“ и „Мечката Јоги“.

 Слични вести