На денешен ден 14.12.

На денешен ден 1995 година беше потпишан Дејтонскиот мировен договор

1544358
На денешен ден 14.12.

 

На денешен ден 1911 година, норвешкиот истражувач Роалд Амундсен, наречен „Викинг“, го премина северозападниот премин и ја достигна нултата точка на Јужниот пол.

 

1960… САД, Канада, Турција, 9 земји членки на Заедничкиот пазар и 7 земји членки на Европската асоцијација за слободна трговија (ЕФТА)  го потпишаа Парискиот договор со кој беше основана Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД).

 

1995... Алија Изетбеговиќ, Слободан Милошевиќ и Фрањо Туѓман го потпишаа Дејтонскиот мировен договор, со кој беше окончана 3-годишната граѓанска војна во Југославија,.

 

2005... На 74-годишна возраст умре американскиот писател Родни Вилијам Вајтекер, кој беше познат под псевдонимот „Треванец“ а кој ги напиша познатите дела „Шибуми“, „Летото на Катја“ и „Пресметка“.

 Слични вести