На денешен ден 10.12.

На денешен ден 1901 година првпат беа доделени Нобеловите награди

1542803
На денешен ден 10.12.

 

На денешен ден 1901 година првпат беа доделени Нобеловите награди. Првите награди беа доделени во 5 категории и тоа на научниците Вилхелм Рендген, Јакоб Хенрик ван’т Хоф и германскиот микробиоло Адолф вон Беринг како и францускиот поет Сили Придом, Швајцарецот Жан Анри Динан кој го формираше Меѓународниот Црвен крст и Французинот Фредерик Паси кој беше основач на Меѓународната лига за мир.

 

1948... Организацијата на Обединетите нации ја усвои Универзалната декларација за човекови права. 10 декември, денот на кој беше усвоена Декларацијата која Турција целосно ја поддржа, беше прогласен за Меѓународен ден на човековите права во светот.

 

2006... Во Чиле умре Аугусто Пиноче кој од 1973 година, цели 17 години управуваше на диктаторски начин.

 

 Слични вести