На денешен ден 02.12.

На денешен ден 1804-та година на церемонијата на која учествуваше и папата, Наполеон Бонапарта во Париз беше крунисан за цар

1537992
На денешен ден 02.12.

 

На денешен ден 1804-та година на церемонијата на која учествуваше и папата, Наполеон Бонапарта во Париз беше крунисан за цар.

 

1888... На 48 годишна возраст на островот Сакиз (Хиос) умре познатиот турски писател и поет Намик Кемал кој во 1872 година ја напиша театарската престава „Татковината или Силистра“.

 

1920... Меѓу Владата на Големото национално собрание на Турција и Ерменија беше потпишан Договорот од Гјумри. Овој договор беше првиот меѓународен договор што го потпиша Големото национално собрание на Турција кој иако не стапи на сила, ја формираше основата на Московскиот и Договорот од Карс со кои беа утврдени источните граници на Турција.

 Слични вести