На денешен ден 30.11.

На денешен ден 1900 година, во Париз почина писателот Оскар Вајлд

1536446
На денешен ден 30.11.

 

На денешен ден 1900 година, во Париз почина писателот Оскар Вајлд. Во хотелската соба во која престојуваше писателот кој изврши самоубиство на една хартија на ѕидот беше откриен еден напис на кој пишуваше „Еден од нас мора да замине“.

 

1925... Во Турција беа затворени турбињата, теќињата и  завиите. Исто така со закон беше забрането носењето чалма и верска облека од страна на неовластени лица. Истиот ден, во Големото народно собрание на Турција беше обесен написот „Суверенитетот припаѓа на народот“. Ататурк, во говорот во Кастамону рече: „Република Турција не може да биде земја на шеици, дервиши, следбеници на верски секти и верски избезумени лица. Највистинската и најправедна секта е сектата на цивилизацијата.

1974... Во Етиопија беше откриен скелет на лице кое живеело пред 3,2 милиони години. Скелетот, кој од страна на неговите откривачи беше наречен „Луси“, беше истакнато дека е долг 105 см.

 Слични вести