На денешен ден 26.11.

На денешен ден 1942 година, Советските војници кои со денови го бранеа Сталинград наспроти германската војска преминаа во противнапад

1534565
На денешен ден 26.11.

 

На денешен ден 1942 година, Советските војници кои со денови го бранеа Сталинград наспроти германската војска преминаа во противнапад. Битката за Сталинград ја оконча воената надмоќ на Германците во Втората светска војна.

 

1943... Во земјотресот со јачина од 7,2 степени чиј епицентар беа општините Тосја и Ладик, а кој ги погоди градовите Амасја, Чорум, Самсун, Токат, Орду и Кастамону во Турција згинаа над 4 илјада лица. Во земјотресот беа оштетени околу 25 ијади куќи.

 

1954... Во историскиот трговски центар, Капали чаршија во Истанбул избувна голем пожар. Во пожарот 1.394 продавници станаа неупотребливи. Поправката на чаршијата траеше 1 година и 1.394 продавници на Капали чаршија повторно станаа неупотребливи отворена.

 Слични вести