На денешен ден 25.11.

На денешен ден 1893 година од страна на научникот Вилхелм Лудвиг беа дешифрирани Орхонските натписи кои одиграа значајна улога во разјаснувањето на турската историја

1533705
На денешен ден 25.11.

 

На денешен ден 1072 година од страна на командантот на калето Берзем беше убиен големиот селџучки владетел султанот Алпарслан кој во рамките на походот на Самарканд го освои калето.

 

1893... Орхонските натписи кои одиграа значајна улога во разјаснувањето на турската историја беа дешифрирани од страна на научникот Вилхелм Лудвиг Томсен од Копенахегенскиот универзитет.

 

1999... Врховниот суд на Турција едногласно ја потврди смртната казна на челникот на сепаратистичкот-терористичка организација Абдула Оџалан.

 

2016... На 90 годишна возраст умре Фидел Кастро, лидерот на кубанската револуција.

 

 Слични вести