На денешен ден 19.11.

На денешен ден 1923 година пропадна германската економија која по Првата светска војна влезе во голема криза

1530305
На денешен ден 19.11.

 

На денешен ден 1923 година пропадна германската економија која по Првата светска војна влезе во голема криза. Германската марка изгуби голема вредност. 1 американски долар се искачи до 4,2 трилиони германски марки.

 

1967... Големото национално собрание на Турција ја овласти владата да испрати војници во странство поради зголемената напнатост во Кипар. Додека турската морнарица премина во алармантна состојба, 28-та дивизија во Анкара замина за Искендерун.

 

1984... Ерменските терористи го убија турскиот дипломат Енвер Ергун во канцеларијата на ОН во Виена.

 

2005... По окупацијата на Ирак, група американски војници во градот Хадиса убија 24 жени и деца. По инцидентот беа обвинети 4 војници, но сите беа ослободени од обвинението, без да се појават пред судијата.

 Слични вести