На денешен ден 18.11.

На денешен ден 1865 година американскиот писател Марк Твен го објави првиот расказ „Познатата скокачка жаба од Калаверас“.

1529555
На денешен ден 18.11.

 

На денешен ден 1865 година американскиот писател Марк Твен чие вистинско име беше Семјуел Ленгхорн Клеменс го објави првиот расказ „Познатата скокачка жаба од Калаверас“. Додека романите за деца „Авантурите на Том Сојер“ и „Авантурите на Хаклбери Фин“ беа суштинските со кои се стекна со светска слава.

 

Во 1967 година, откако вооружените Грци го нападнаа Еренкој под контрола на Мировните сили на ОН на Кипар, избувна 7-часовен конфликт меѓу турските муџахиди и грчките банди. Турските воени авиони интервенираа летајќи ниско.

 

 

2017... Олимпискиот и светски шампион, „Џебниот Херкулес“ Наим Сулејманоглу почина во болницата каде се наоѓаше на лекување. Сулејманоглу собори 9 светски и 6 олимписки рекорди на Олимписките игри во Сеул во 1988 година и своето име го забележа меѓу легендите на овој спорт.

 Слични вести