На денешен ден 16.11.

На денешен ден 1849 година, судот во Русија го осуди Фјодор Достоевски, авторот на романот „Злосторство и казна“ на смрт

1528176
На денешен ден 16.11.

 

На денешен ден 1532 шпанскиот командант Франциско Пизаро кој командуваше со единица од 168 лица го победи царот на Инките Атахуалпа кој командуваше со војска од 80 илјади војници и го зароби.

1849... Судот во Русија го осуди Фјодор Достоевски, авторот на романот „Злосторство и казна“ на смрт за неговите антивладини активности. Смртната казна подоцна беше претворена во казна за тешка физичка работа.

 

1938... Посмртните остатоци на Мустафа Кемал Ататурк, основачот на Турција кој почина на 10 ноември беа поставени во одар во палатата Долмабахче. Турската нација секој ден го посетуваше одарот во Долмабахче и му оддаваше последна почит на Ататурк.

 

 Слични вести