На денешен ден 14.11.

На денешен ден 1944 година Турците Ахиска (Месхетски Турци) од страна на управата на Сталин масовно беа прогнати низ целата земја

1528175
На денешен ден 14.11.

 

На денешен ден 1889 новинарката Нили Блај која работеше во американскиот весник Њујорк ворлд го започна патувањето по светот од 40 илјади 71 км. Блај во рамките на прошетката по светот се запозна со писателот на книгата „Пат околу светот за 80 дена“ Жил Верн кој беше инспирација за нејзиното патување.

 

1914... Фуат Узкенај го сними првиот турски филм „Падот на рускиот споменик во Ајастефанос“. Споменикот беше изграден во спомен на руските војници кои загинаа во Османлиско-руската војна во 1877-78 година. Откако Отоманската империја и објави војна на Русија во Првата светска војна, беше решено да се сруши споменикот.

 

1944... Турците Ахиска (Месхетски Турци) од страна на управата на Сталин масовно беа прогнати низ целата земја. Турците Ахиска беа распределени во 13 области на Советскиот Сојуз. Во рамките на прогонството беа убиени 24 илјади Турци Ахиска.

 Слични вести