На денешен ден 12.11.

На денешен ден 1900-та година, на Меѓународната изложба во Париз беше соборен рекордот на посетителите.

1526339
На денешен ден 12.11.

 

На денешен ден 1900-та година, на Меѓународната изложба во Париз беше соборен рекордот на посетителите. На саемот кој го посетија приближно 50 милиони луѓе, учествуваа над 76 илјади производители од низа држави во светот вклучително и Отоманската империја. Кинематографските филмови и ескалаторите (подвижните скали) многу го привлекоа вниманието на посетителите.

 

1969... Американскиот новинар Сејмур Херш, добитник на Пулицеровата награда,  го откри масакрот кај Мај Лаи во Виетнам. Американските војници во масакрот убија скоро 500 цивили, вклучително и деца и жени.

 

1998... Како резултат на настојчивото следење и гонење на Турција на лидерот на терористичката организација ПКК, Абдула Оџалан кој од Русија пребегна во Италија, на аеродромот во Рим беше фатен со лажен пасош.

 

1999... По земјотресот на 17 август 1999 година, Турција кој ги залечуваше раните, овојпат беше потресена уште еднаш со земјотресот со јачина од од 7,2 степени кој ги кој ги погоди Болу, Дузче и Кајнашли. Во земјотресот беа урнати над 15 илјади згради, 845 лица ги загубија животите и 4.948 лица беа повредени.

 Слични вести