На денешен ден 02.11.

На денешен ден 1914 година, Руската империја и објави војна на Отоманската империја

1520040
На денешен ден 02.11.

 

На денешен ден 1914 година, по бомбардирањето на 29 октомври на Севастопол од страна на Османлиската морнарица вклучително борбените бродови Јавуз и Мидили, Руската империја и објави војна на Отоманската империја. Османлиската империја во Првата светска војна влезе како сојузничка земја со Германија и Австро-унгарската Империја.

 

1950... На 94 годишна возраст умре нобеловецот, писател и критичар Џорџ  Бернард Шоу.

 

2000 година, Гари Каспаров, кој титулата светски шампион ја задржа 15 години, на Светското првенство во шах загуби од својот сонародник Владимир Крамник

 Слични вести