На денешен ден 01.11.

На денешен ден 644-та година, Вториот калиф на исламот, Хазрети Омер за време на утринската молитва во Медина, беше нападнат со нож

1519731
На денешен ден 01.11.

 

На денешен ден 644-та година, Вториот калиф на исламот, Хазрети Омер за време на утринската молитва во Медина, беше нападнат со нож од страна на напаѓачот Ебу Лулуе. Напаѓачот се самоуби, додека Хазрети Омер почина по 3 дена.

 

1755... Во земјотресот што го погоди Лисабон, главниот град на Португалија и цунамито што се случи веднаш по силниот земјотрес загинаа над 90 илјади луѓе.

 

1923... По прогласувањето на Република во Турција, последниот османлиски султан Мехмед Вахдетин го напушти престолот и замина надвор од земјата. Истиот ден Големото национално собрание на Турција го укина султанатот.

 

1954... Фронтот за национално ослободување на Алжир ја започна војната за независност против францускиот колонијализам. Во војната што траеше 8 години, Французите убија 1,5 милиони Алжирци.

 Слични вести