На денешен ден 31.10.

На денешен ден 1517 година Мартин Лутер го прогласи протестантизмот

1519732
На денешен ден 31.10.

 

На денешен ден 1517 година Мартин Лутер, обесувајќи ги своите 95 тези на црковната врата во Витенберг, се побуни против моќta на Ватикан и го прогласи протестантизмот.

 

1831... Во рамките на Османлиската Империја беше беше објавен првиот турски службен весник „Takvim-i Vekayi“. Бидејќи во овој весник претежно се објавуваа службени огласи познат е и како Службен весник на Османлиската држава.

 

1956... Египетскиот претседател Насер ги национализира и затвори премините на бродовите преку Суецкиот канал која предизвика криза меѓу Египет и Велика Британија и Франција. Англија и Франција за повторно отворање на каналот извршија воздушни напади врз Египет.

 

1984... Инидра Ганди, првата и единствена жена премиер на Индија беше убиена од страна на двајцата телохранители по потекло Сики. По атентатот, Хиндусите извршија  напади врз цивилите Сикиво кои загинаа 2 илјади Сики.Слични вести